Gisteren zijn we in het bergdorpje Cerro Plata (Zilveren berg) geweest. We zijn het laatste stuk in open auto's staande de weg op gereden. Door het gewicht en de steile bergen kwamen we bijna niet omhoog.

Toen we aankwamen bij het bergdorpje kregen we een rondleiding door de kassen van pater Roberto González. Na met de Nederlandse vrijwilligers gepraat te hebben zijn we vertrokken naar de arme gezinnen boven in de bergen. De mensen zijn heel arm en het voelt alsof wij met onze telefoon en zonnebril naar een attractie gaan. Mensen die in Nederland naar de voedselbank gaan zijn niet arm vergeleken met de mensen die hier 4 palen met wat takken hebben en een paar zakken mais voor de komende 30 dagen. Ze eten meestal 1 á 2 keer per dag. We hadden speelgoed meegenomen bij pater Roberto González vandaan wat gedoneerd is. Dat was best wel heftig om te zien.

Op de terugweg moest de helft uit de bus in de terreinwagens aangezien de bus de berg niet op kon komen. Het is hier namelijk een heel golvend landschap. Na de lunch zijn we teruggereden naar Soná waar we in nieuwe gastgezinnen kwamen te zitten. De familie die we nu hebben is veel armer dan de vorige. Jean en ik slapen beide in een tweepersoonsbed terwijl de familie op de grond slaapt. Dat is precies wat de gastvrijheid inhoudt. Ze hebben alles over voor ons.

Vandaag hebben we wederom in processie naar de kerk gegaan om de mis te vieren. Nu met alle Nederlanders aangezien de groep van reis A ook gearriveerd is. Na de mis zijn we naar de zieken in de parochie geweest en de gastgezinnen die geen pelgrims hebben toegewezen gekregen. Van een flesje water is wijwater gemaakt en we hebben zo'n 250ml gebruikt om alle huizen, auto's, restantjes, winkeltjes en personen te zegenen.

Daarna hadden we lunch en stream tijd. Na de goede gesprekken over de bijbel en het avond Donner hebben we de avond van barmhartigheid gehad wat begon met een boeteviering en aansluitend aanbidding waar biechtgelegenheid was. Na de terugkomst in het gastgezin hebben we alle buren op straat ontmoet wat een groot feest was.

Misschien ook interessant voor jou?