Ik merk dat ik meer en meer volwassener wordt en beter de tekenen van het leven begrijp. Als man ga ik er automatisch van uit dat een mooie vrouw waar je veel contact mee hebt en waar je veel om geeft bedoeld is om een relatie mee te hebben.

Ik ben tot het inzicht gekomen dat liefde niet alleen iets is tussen stelletjes die smoorverliefd op elkaar zijn. Het is een vreemd gevoel. Je houdt heel veel van iemand maar bent niet verliefd. Ik vroeg aan een goede vriend wat dit gevoel kan betekenen. Hij vroeg aan mij: "Hou je van je moeder?" Ik zei: "Ja, natuurlijk" Zijn tweede vraag was: "Ben je verliefd op je moeder?" Ik zei: "Nee, natuurlijk niet".

Ik heb dit laten rijpen en dacht ja, dit is waar. Ik hou van mijn broers, maar ben niet verliefd op hen. Ik houd van mijn schoonzus, maar ben niet verliefd op haar. Zo zijn er nog meer mensen waar ik in bepaalde mate van houd.

Ik denk dat dit komt door de mate waarmee je contact hebt. Als je beste vriend ver weg gaat wonen en je onderhoud niet genoeg contact dan wordt je liefde voor je beste vriend minder. Zodra je weer regelmatig het contact onderhouden dan komt de liefde terug.

Ik heb dit gevoel niet zo opgemerkt. De liefde van je vader en moeder krijg je door hun voorbeeld. Ze leren je, als iemand goed voor je is, het goede personen zijn. Door het voorbeeld wat ze zelf leven en omdat je ze dagelijks ziet, houd je van ze. Als je vader dan komt te overlijden dan merk je pas hoeveel je van iemand houdt.

Ik schrijf hierover omdat ik mij pas afvroeg wat mijn gevoel met mij deed. De oom van een vriendin kwam veel te vroeg te overlijden. Ik ken de man alleen van de foto. Ik weet, jammer genoeg, hoe het is om iemand te verliezen die veel te vroeg is overleden. Je gaat dingen vergelijken. En als je dat je dagenlang verdrietig bent omdat je vriendin verdrietig is dan is dat vreemd.

Ik ga dan nadenken over het waarom. Ik leef extreem mee met haar. Het doet mij pijn als ik hoor dat ze naar de dokter moet voor onderzoeken. Ik denk dan: "Ik hou van je" maar dan niet als, ik ben verliefd.

Liefde is niet alleen tussen een verliefd stelletje. Als je oprecht om iemand geeft en niet wil dat degene iets ergs overkomt Dan kun je spreken van liefde. Op het moment dat het je pijn doet als degene iets overkomt dan kan je zeggen dat het ware liefde is. Het geslacht maakt niet uit. Als je als jongeman, van een jonge vrouw houdt, hoeft dit niet automatisch verliefdheid te betekenen. De liefde is iets kostbaars. Wees er zuinig op.

Misschien ook interessant voor jou?