Om gezond en fit te blijven gaan veel mensen naar de sportschool. Ook om af te vallen. Over het nut van het afvallen en fit blijven wil ik het niet hebben. Ook niet over de voeding die daarbij komt kijken. Wel of je per se moet betalen voor de sportschool om gezond en fit te blijven.

Sportschool

Als je in de sportschool komt dan ruikt het er naar zweet en zijn de mensen met oordopjes naar muziek aan het luisteren om zichzelf te trainen. De ene groep doet het om spieren te trainen en een andere groep probeert zoveel mogelijk vet te verbranden. Ik ben wel eens in een sportschool geweest om mijn spieren te trainen, maar door mijn snelle stofwisseling viel ik veel te veel af.

Vrijwilligerswerk

Doordat ik eigenlijk nooit aan sport doe, moest ik een andere manier van beweging vinden. Ik heb hier dan ook een prachtige manier in gevonden waardoor ik en mijn lichaam werken en goed bezig ben voor de samenleving: Vrijwilligerswerk in de kerk.

De kerk lijkt misschien suf en je zit er één uur stil en dan ga je weer, maar het is meer dan dat. In de kerk zijn tal van activiteiten. Vandaag bijvoorbeeld was er een diakenwijding. Voor deze plechtigheid moet van alles geregeld worden. Gisterenavond hebben we de 265 treden van de toren beklommen om de vlaggen uit te hangen. Aangezien dit een hele klus is op zo'n grote hoogte mag je blij zijn als je thuis bent en hopen dat je geen spierpijn krijgt.

Feest

Vandaag is dus de grote dag. In de vroege morgen ga je op weg voor het feest. Dan kom je bij de kerk aan en zie je dat (zoals altijd) de vlaggen verkeerd zijn gewaaid zodat je opnieuw de 265 treden mag opgaan om de vlaggen goed te hangen. Je hebt dan wel weer geluk om op grote hoogte naar de stad te kijken.

Na het feest moet er ook opgeruimd worden. Dus dit betekent dat de extra stoelen allemaal uit het zicht geplaatst moeten worden. Omdat je al moe bent van het vele lopen en je niet nog een keer 100 keer heen en weer wilt lopen, zorg je dat je een karretje hebt waarop je de stoelen kan verplaatsen. Door de stoelen per 20 stuks tegelijk te verplaatsen gaat het een stuk sneller. Het betekent echter wel dat je zo'n stapelstoelen ook weer moet tillen. Je gaat dus lekker zweten.

Als je daarna de andere zware dingen gaat tillen mag je blij zijn als je een praatje mag maken met iemand. Zo ben je dus niet in een afgesloten wereld naar je eigen muziek aan het luisteren, maar luister je naar het verhaal van een ander.

(Zweet)luchtjes

Zoals ik al schreef heb je in de sportschool een vieze zweetlucht hangen. In de kerk hangt na zo'n feest de lucht van wierook. Ik zal je uitleggen hoe die lucht zich verspreidt. Tijdens het lezen uit de bijbel en op andere momenten wordt er met het wierookvat gezwaaid. Dit lijkt makkelijk, maar om het netjes en met precisie te laten roken kost het een aardige inspanning van de bovenarm. Als het een lange bijbeltekst is dan kan je arm gaan verzuren. Dus je denkt: oeps, dat wordt alwéér spierpijn.

Conclusie

Als je dus het liefst eenzaam in de stinkende sportschool lekker egoïstisch aan je eigen lichaam werkt dan is dat een optie. De keuze die ik maak is om naar de kerk te gaan, mij inzet als vrijwilliger, sociale contacten onderhoudt en als bonus aan mijn lichaam werk.

Misschien ook interessant voor jou?