Volgens het originele lied is het nu de meest mooie tijd van het jaar. In de wereld om ons heen wordt dat ook duidelijk. De winkels komen in kerstsfeer en op TV allemaal kerstreclames. En op de radio steeds meer kerstmuziek.

Ik zou deze blog kunnen toewijden aan het verdwijnen van waar het komende kerstfeest echt om gaat: De geboorte van Jezus Christus. Maar ik wil iets anders benadrukken. De kerstsfeer die overal merkbaar is draagt ook bij aan de herinneringen die terugkomen. Veel mensen denken terug aan vroeger en willen de kerst zo beleven als jaren geleden. Gezellig met de hele familie aan het kerstdiner. Als je dan bedenkt dat ook mensen die geen bezoek krijgen hier ook naar verlangen.

Voor mij is deze maand ook een bron van herinneringen, goede en slechte. Ik herinner me hoe ik als kind naar de nachtmis ging en na afloop begonnen we met het "kerstontbijt". Of met oud en nieuw. Ik ging 's avonds naar bed en werd om iets van half 12 wakker gemaakt om naar het vuurwerk te kijken.

Maar de laatste jaren is december geen leuke maand meer. Ik ben de kerst spirit verloren die ik ruim 5 jaar geleden nog had. Vandaag 5 jaar geleden was ik kerstkaarten aan het schrijven. Ik begon hier al voor de advent mee. Ik keek altijd uit naar het kerstfeest. Totdat mijn vader kwam te overlijden. Ineens is elk jaar de december maand het moeilijkste met grote stemmingswisselingen. Op 11 december gedenken wij de sterfdag van papa. Dan komt de kerst en oud en nieuw. Allemaal gebeurtenissen waarbij familie een intense rol speelt.

Als je dan op de televisie in de reclames de gezelligheid ziet en dat vergelijkt met hoe het nu is dan word je er een beetje depressief van. De sfeer die we met ons gezin hadden is binnen 24 uur veranderd van warm en gezellig naar kil en verdrietig. Ik merk dat dit het eerste jaar is dat de kerstsfeer een beetje terugkomt, maar het zal nooit meer worden zoals het was. Daarom is dit de meest moeilijke tijd van het jaar.

Misschien ook interessant voor jou?