In deze tijd ben ik dagelijks voor de parochie bezig. Voorheen werkte ik 5 minuten per week met de computer voor de parochie (website). Nu zo’n 30 tot 40 uur per week. Mijn mede parochianen hebben waarschijnlijk geen idee waar zoveel tijd in gaat zitten. Ik zorg ervoor dat de Mis te zien is op de website en af en toe verschijnt er een artikeltje op de website. Het lijkt allemaal weinig werk maar om de mis uit te zenden. Maar om dit mogelijk te maken gaat veel voorbereiding vooraf.

Ik hoor van verschillende mensen dat ze het mooi vinden dat ik elke dag naar de H. Mis kan gaan. Ik zie dit niet zo voor mijzelf. Tijdens de Mis ben ik niet echt aan het bidden. Tenminste niet zoals de meeste mensen normaal gesproken zouden doen. Ik ben bij de voorbede bezig met welk beeld ik hierna zou laten zien. Ik kan na de Mis niet navertellen waar de preek overgaat. Ik moet het terug kijken naar wat ik zelf heb uitgezonden. Dus fysiek ben ik bij de Mis aanwezig. Maar ik bekijk de Hostie en de Kelk op mijn computer en niet in het echt. Het is dus Ora et labora.

Voor degene die mij een beetje kennen weten dat ik perfectionistisch ben en voor hoge kwaliteit ga. Ik word soms wel eens terecht gewezen dat het allemaal niet zoveel werk hoeft te zijn. Maar ik doe dit werk niet om rijk mee te worden, om mee op te scheppen of om in het aanzien te staan bij de mensen. Ik vind het zelfs verschrikkelijk als de deken mijn naam noemt. Ik hou er niet van om op de voorgrond te staan. Ik doe dit alleen maar voor Onze Lieve Heer.

Waarom trekken we goede kleren aan naar de kerk? Waarom zijn er bloemen in de kerk? Waarom branden er kaarsen? Dit doen we niet om een mooi plaatje op de camera te hebben. We doen dit om God dank te zeggen. Dus als we Eucharistie vieren waarom zou ik dan ook niet zorgen voor mooie beelden voor op YouTube?

Dus voor degene die denken dat ze jaloers op mij zijn dat ik dagelijks naar de kerk. Dat hoeft echt niet. Bidden doen we in deze tijd thuis tijdens de YouTube uitzending en niet terwijl ik tijdens de mis Steven Spielberg probeer te evenaren.

Misschien ook interessant voor jou?