Vandaag ben ik in Valkenburg in het Museum Romeinse Katakomben geweest, waar de replica’s van de catacomben zijn gemaakt, zoals ze in Rome ook zijn. De catacomben hebben alle beschadigingen zoals ze ook in Rome waren.

Ik ben normaal niet zo’n museum type. Over het algemeen vind ik het saai. Maar vandaag was het anders. De vriendelijke en enthousiaste gids vertelde met veel energie over de geschiedenis van de totstandkoming van de catacomben en hoe en wat er allemaal te zien is in de replica. Ze is nooit in Rome geweest, maar dat was aan haar verhaal niet af te merken. (Behalve dat ze het vermeldde.)

Het was een mooie tocht in de gangen van de mergelgrotten in Valkenburg. Het was in de grotten zo’n 12°C, vandaar dat we de oranje truien te leen kregen. (Nee, we zijn niet ontsnapt uit de gevangenis.)

Ik zal niet het hele verhaal schrijven wat ze vertelde. Het was veel informatie en zeer leerzaam. Ik zou het zeker aanbevelen om zelf eens te gaan kijken. Echt de moeite waard.

Misschien ook interessant voor jou?