Nee het is nog geen tweede kerstdag. En nee het is ook nog geen Black Friday. Wat Black Friday is voor de dag na Thanksgiving, is Boxing Day voor de dag na kerst. Namelijk het is een massaal kopen van spullen voor lage prijzen.

Ik heb afgelopen dagen handig gebruik gemaakt van de Black Friday week die we hebben om spullen voor de vakantie te kopen. Ik heb geprofiteerd van de korting en bestelde meteen wat meerdere producten die ik nodig heb om goed op vakantie te kunnen gaan. En dan staat de postbode voor je deur met twee pakketjes die tegelijk besteld zijn. Ik maak de beide dozen open en de artikelen van het kleine dossier kunnen bij de grote doos in. Ik vraag me dan af waarom is dat niet in één doos gedaan. Het is tegelijk besteld en tegelijk geleverd.

Als IT er denk ik dan dat er wat fout is gegaan in de automatisering. Het had vast wel wat efficiënter gekund. Maar het zal wel om geld gaan. Het moet zo goedkoop mogelijk en daarbij wordt de natuur vergeten.

Je zou kunnen zeggen dat de pakketbezorger op elektra rijdt waardoor het beter voor het milieu is. Maar dat is niet helemaal waar. De auto moet gevuld worden met elektra om te kunnen rijden. Dus er wordt energie gebruikt ook al is het elektra. Maar in plaats van mijn pakketje samen te voegen neemt het ruimte in voor twee. Terwijl er in de doos nog meer producten kunnen die ook nog geleverd moeten worden. Dus de bezorger moet nog een keer langskomen. Dus de auto moet nog een keer opgeladen worden en er wordt nog meer energie gebruikt.

Zo zijn er nog meer argumenten te bedenken over de energie, want de energie die wordt waarschijnlijk met groene stroom opgewekt, dus je rijdt CO2 neutraal. Maar dan nog, is het niet goed voor het milieu omdat ik nu twee dozen in huis heb. Waarschijnlijk komt er nog een doos binnenkort. De dozen die zijn gemaakt van karton en karton wordt gemaakt van hout Dus er moeten meer bomen gekapt worden om de dozen te maken. Als tegenargument kun je dan zeggen ja het is gerecycled karton Maar dan nog, bij het recyclen van karton wordt ook energie gebruikt, maar dan heel veel.

Als ik naar mezelf kijk dan zou ik ook kunnen kiezen op het in de lokale winkel te halen. Maar ja sommige artikelen zijn niet op loop en fietsafstand te koop, dus dan moet je maar met de auto of de trein. We leven dus in een consumptie maatschappij, waardoor we de hele aarde kapot maken. Misschien iets om over na te denken als je weer wat besteld online.

Misschien ook interessant voor jou?