Ik was de afgelopen week onderweg met het Nederlandse kruis van de Wereldjongerendagen welke door de heilige Paus Johannes Paulus II aan de jongeren is gegeven in 1984. Het was een soort mini WJD. Het was niet een ‘leuke’ week. Het was niet een ‘gezellige’ week. Het was niet een ‘vrolijke’ week. Het was een vreugdevolle week.

De tour ging door zuid en oost Nederland als voorbereiding op de Wereldjongerendagen volgend jaar in Lissabon. We kwamen op verschillende plekken en situaties. Soms uitbundig met veel jongeren. Soms intiem met enkele jongeren. Wij namen het 4 meter hoge kruis mee in de bus en brachten het naar de jongeren toe. We werden met veel enthousiasme onthaald. Het was ook persoonlijk een mooie beleving van mijn geloof.

Ik heb veel oude bekenden ontmoet, maar ook veel nieuwe vrienden gemaakt. Het voelde echt aan als de WJD. We sliepen op verschillende plekken. Vaak wist ik niet hoe en wat. Alles was geregeld, en toch voelde het alsof er niets geregeld was. Het mooie is dat we eten en een slaapplek kregen, maar de concrete invulling daarvan werd pas op het laatste moment bekend. In combinatie met de vreugde voelde dat alsof het een soort mini-WJD was.

Ik verkondig al 4 jaar dat de WJD in Panama mijn laatste waren. Ik ben nu 32, en wat aan de oude kant. Maar nu begin ik toch hevig te twijfelen om nog eens mee te gaan. In wat voor een vorm weet ik nog niet. Maar de vreugde die je beleeft is verslavend.

We vierden vaak de mis, of waren we bij de aanbidding. Een aanbidding is mij bijgebleven. Namelijk dat ik geen connectie had met Onze-Lieve-Heer. Ik was namelijk mails aan het beantwoorden. Ik had te maken met een grote storing met mijn werk, waar ik geen tijd voor had om op te lossen en ook de mogelijkheid fysiek niet voor had.

Vandaag de dag erna ben ik druk aan het werk. Ik heb geen tijd om na te genieten van de prachtige week die achter mij ligt. Met de stress van vandaag voelt het alsof ik vorige week Jezus al rondtrekkende hem onthaalde en vandaag een soort Goede Vrijdag beleef. Het contrast van vreugde naar stress is wel heel groot.

Misschien ook interessant voor jou?