Vandaag is de noveen voor kerst begonnen. Over 9 dagen is het kerst. De kerstkaarten komen langzaam al binnen. Het versturen van kerstkaarten is en blijft voor mij een lastig iets.

Deze maand is een rollercoaster aan gevoelens. Op 11 december is de sterfdag van mijn papa, nu vlak voor kerst de drukte van het voorbereiden op kerst met veel activiteiten. En met de kerstdagen zelf tot aan nieuwjaar het gezellig samenzijn met familie.

Het mooie aan deze emoties is dat Jezus geboren is voor jou en mij. Hij is in alle eenvoud geboren in een kleine vieze stal, gewikkeld in doeken. Zonder led verlichting, zonder Wham!, en zonder een uitgebreide maaltijd. Nee het was een heldere ster, engelen die zongen en de borstvoeding van Maria.

Als ik in de winkelstraten kijk dan brandt al 2 maanden de kerstverlichting. Ik erger mij eraan dat dit complete geld en stroom verspilling is. We moeten zuinig zijn met stroom. Je kan besparen voor de portemonnee, maar het milieu is voor mij belangrijker. Op het Munsterplein staat de ijsbaan waar het grote ledscherm al vroeg aan gaat en daar aanstaat terwijl er niemand is. Ook de tover route in Roermond waarmee je op verschillende plekken in het centrum met een toverstaf extra stroom kan verbruiken. Dit is puur voor de commercie. De Gemeente Roermond heeft de oproep van het kabinet om te besparen genegeerd.

Kerst is anno 2022 niet een feest van de geboorte van Christus als onze Heer en Heiland, maar een periode in het jaar waar het donker is en waar je samenkomt om lekker te eten en in januari naar de sportschool kan gaan om de kilo’s eraf te trainen.

Ik weet dat vliegen naar Panama ook niet goed voor het milieu is, maar er zijn geen alternatieven. En daarbij komt dat het drie jaar geleden is dat ik mijn lieve familie en vrienden heb gezien. Dus op die manier kan ik het voor mijzelf rechtvaardigen. Als er betere manieren zijn om te vliegen, in plaats van bomen laten planten dan zal ik daarvoor kiezen.

Dit jaar was een bewogen jaar. Na de COVID-19 pandemie hebben we nu een oorlog. We bidden dat de Vredevorst de wapens om smeedt in tuingereedschap. Voor mij persoonlijk zal, denk ik, 2023 een kickstart geven met mijn bezoek aan Soná.

Misschien ook interessant voor jou?