Mijn geliefden in Soná

Je kent mij waarschijnlijk niet, hebt mij al jaren niet gesproken of mij nooit gevolgd op sociale media als je niet weet dat ik niet over Panama raak uitgepraat. Ik heb, zoals zaliger Wim Jansen (tot zijn dood toe de voorzitter van Stichting Solidariteit Panama) zei, het Panama virus gekregen. Ik heb het niet bewust opgelopen maar het is zo gegroeid gedurende de afgelopen jaren.

Het is bijna 5 jaar geleden dat ik mij voorbereidde op mijn laatste Wereldjongerendagen. Ik was mij bewust dat het de laatste zou worden. Ik kan mij nog steeds tips herinneren die genoemd werden voordat de reis begon. Mijn gedachten zitten vol met herinneringen aan mijn reizen naar Panama. Mijn hoofd loopt over van Spaanse woorden. Soms praat ik Spaans in mijzelf of bid ik in het Spaans. Ik heb ook weleens gemerkt dat ik na een late intensieve sessie met Duolingo zelfs heb gedroomd in het Spaans. Soms zijn voor mij Spaanse woorden makkelijker dan Engelse woorden.

Vaak wordt mij gevraagd wat ik nu zo mooi vind aan Panama. Ik kan gerust antwoorden dat het niet Panama Stad is of het Panamakanaal waar Panama zo om bekend staat. Nee, ik zeg eigenlijk altijd dat het de natuur is en de mensen. De natuur is zo wonderschoon wat niet in Nederland te vinden is. Alleen wat tuinplanten staan bij ons in de huiskamers. In Nederland is alles zo plat en compact, terwijl in Panama alles bergachtig en weids is. Vaak is een ritje in de auto of bus net een ritje in een achtbaan. In bovenstaande video is dat duidelijk te zien.

Maar de mensen maken het waarom ik steeds terug ga en waarom ik Panama mijn geliefde Panama kan noemen. Ik hoor veel verhalen over criminaliteit en drugshandel. Maar daar heb ik niets van gemerkt. Misschien ga ik om met de juiste mensen. Mensen die mij opnemen in de familie en van mij houden alsof ik een zoon of neefje ben in het buitenland. De hartelijkheid en vriendelijkheid van de mensen geven mij zoveel vreugde dat ik niet anders kan dan terugkeren. Komende zomer zal ook weer fantastisch worden. Een ander accent, dat wel, maar toch is het fijn om terug te gaan naar mijn geliefde Soná. Soná de plaats waar ik geïnfecteerd werd met het Panama virus.

Misschien ook interessant voor jou?