We waren in de parochiekerk in Soná al een tijd bezig met het bidden van de noveen voor Jezus Christus de Nazarener in Atalya. Vandaag is het hoogfeest van dit heiligdom.

Ik ben daarom vandaag om 4 uur opgestaan en om 5 uur vertrokken we met de bus op deze pelgrimstocht. Sommige van mijn gastfamilie waren vrijdagavond gaan wandelen. De bergen hier zijn iets te veel voor mij. Ik moet oefenen om een wandeltocht van 3 uur met een temperatuur van 35°C in het Panamees landschap te maken.

Maar goed. Eenmaal aangekomen begonnen de herinneringen van de WJD al terug te komen. Het laatste stukje moesten we lopen en er waren duizenden mensen aan het lopen richting de basiliek.

Eerst kwamen we langs een locatie waar je gratis koffie en brood kreeg. Ik kan mij geen plek in Nederland bedenken waar je een gratis ontbijt krijgt. Ja, in Ter Apel, maar dit was gewoon liefdadigheid van mensen die de vele pelgrims helpen die uit het hele land naar Atalaya gaan om de lijdende Jezus van Nazareth te bedanken.

Toen de basiliek nog lang niet in zicht was begon de wachtrij. We hebben er ongeveer 3 uur over gedaan om bij het iconische beeld van de lijdende Christus te komen. Ik heb aan de voet van het beeld geen foto's genomen maar mijn intenties en mijn leven aan Jezus toevertrouwd.

Terwijl we bij het beeld waren, begon de mis. Dat dacht ik tenminste. Hier in Panama begint de mis met het voorlezen van de misintenties. En omdat ze om 8:55 begonnen, dacht ik dat de mis om 09:00 zou beginnen. Maar dat was het niet. De misintenties duurden 45 minuten om voor te lezen. Dat komt omdat de intenties vanuit het hele land worden aangeleverd.

Op het moment dat de mis begon, welke in "de open lucht" werd gevierd en op TV werd uitgezonden, kon ik niet vermoeden dat bijna alle bisschoppen uit Panama er zouden zijn, inclusief de nuntius.

Ondanks de hitte in de tent kon ik toch mee vieren. Het was een prachtige eucharistieviering waar ik bijna niets van zag, maar wel extreem veel herinneringen van wereldjongerendagen naar boven kwamen.

Na afloop van de mis begon de processie met het beeld van Jesús Nazareno de Atalaya om de kerk. Ik weet niet precies hoeveel mensen er waren maar meer dan 20.000. Het was een geweldige ervaring die ik niet snel zal vergeten. Een cadeautje uit de hemel.

Misschien ook interessant voor jou?